Yvon Jaspers heeft in het LINDA. vakantieboek een persoonlijke en emotionele kant van zichzelf laten zien. Daarin vertelt ze dat haar broer Willem, die slechts 43 jaar oud is, lijdt aan de ziekte van Parkinson. Het nieuws heeft een enorme impact op haar leven en dat van haar familie. “Mijn leven staat op de kop,” zegt ze met een openhartigheid die je direct raakt.
Diagnose komt als zware klap
De familie Jaspers weet inmiddels al een jaar dat Willem Parkinson heeft. De diagnose kwam onverwacht, vooral gezien zijn jonge leeftijd. Voor Yvon was dit het begin van een nieuwe missie.
Ze werkt momenteel aan een programma over Parkinson om haar broer te steunen en om mensen bewust te maken van de impact en oorzaken van deze ziekte. Het is voor haar een manier om kracht te putten uit dit verdriet.
Landbouwgif als mogelijke oorzaak
Tijdens haar zoektocht sprak Yvon met een neuroloog van het Radboud UMC, die uitgebreid onderzoek doet naar de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en gezondheid. Volgens deze specialist is er een duidelijk verband tussen pesticidengebruik in de landbouw en het ontstaan van Parkinson.
“Bestrijdingsmiddelen, pesticiden die wereldwijd gebruikt worden om voedsel te produceren, spelen een aantoonbare rol in het krijgen van Parkinson,” vertelt Yvon.
Verband met haar werk in de landbouwsector
Voor Yvon voelt dit extra wrang, omdat zij al twintig jaar programma’s maakt over het leven van boeren. De liefde voor die sector wordt nu overschaduwd door het besef dat landbouwgif mogelijk een rol speelt in de ziekte van haar broer.
“Dus enerzijds is er het boerenbestaan waar ik al twintig jaar met veel liefde televisie over maak en anderzijds is er nu mijn broer die zo jong Parkinson heeft,” zegt ze openhartig.
Schokkende kaarten tonen risico’s
De neuroloog liet Yvon kaarten zien van onder andere Frankrijk en Canada, waar duidelijk te zien is dat Parkinson vaker voorkomt in gebieden met intensieve landbouw. Deze gegevens hebben haar diep geraakt.
Het inzicht dat bepaalde regio’s zwaarder worden getroffen, zet haar aan het denken over de impact van landbouwgif op de samenleving en de prijs die daarvoor wordt betaald.
Willems positieve instelling
Ondanks de zware diagnose blijft Willem bewonderenswaardig optimistisch. “Mijn broer gaat bewonderenswaardig goed met deze diagnose om. Hij is positief en vooral niet zielig,” vertelt Yvon.
Samen met de familie kiest hij ervoor om zich niet te laten neerdrukken door de ziekte. Ze genieten bewust van de tijd die ze nog samen hebben en creëren waardevolle herinneringen.
Voogdij maakt band sterker
Weinig mensen weten dat Yvon voogd is van de drie kinderen van Willem. Deze verantwoordelijkheid maakt haar betrokkenheid en emotie nog intenser. “Mijn broer leeft nu. Dit zijn de beste jaren,” zegt ze vastberaden. Yvon benadrukt dat Willem ondanks alles een levensgenieter is, net zoals de rest van hun familie.
Samen genieten van ieder moment
Yvon sluit haar verhaal af met een warme boodschap. “Hij is een grote levensgenieter en onze hele familie is zo. We kunnen heul goed genieten.” Ondanks de zorgen kiest de familie voor verbondenheid en positiviteit. De ziekte werpt misschien een schaduw, maar het licht van hun liefde en humor blijft onveranderd schijnen.