Bijna 10.000 apotheekmedewerkers verzamelden zich op 11 juli op het Malieveld in Den Haag om te protesteren voor een betere cao. Honderden apotheken in het land bleven gesloten omdat medewerkers het werk neerlegden. Ze uitten hun onvrede over het huidige voorstel van hun werkgevers, dat volgens hen onvoldoende recht doet aan hun werk en verantwoordelijkheden.
Protest tegen te lage loonsverhoging
De apotheekmedewerkers zijn niet tevreden met het bod van 2 procent loonsverhoging per 1 juli dit jaar en een extra verhoging van ongeveer 5 procent per 1 juli 2025. Vakbonden CNV en FNV spreken van een respectloze waardering voor een sector die een cruciale rol speelt in de gezondheidszorg. Ze eisen een structurele loonsverhoging van 6 procent, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024.
Mars naar ministerie van VWS
Na de samenkomst op het Malieveld trok de groep in een mars naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De hoop was daar zorgminister Fleur Agema te spreken, maar zij bleek niet aanwezig. Het manifest van de demonstranten, waarin wordt gepleit voor betere arbeidsvoorwaarden en een rechtvaardig loon, werd uiteindelijk aangeboden door Tweede Kamerlid Jummy van Dijk (SP) tijdens het vragenuur. (zie video)
Politieke oproep aan de minister
Van Dijk riep de minister op om de kant van de apotheekmedewerkers te kiezen in plaats van die van zorgverzekeraars. “De zorg kan niet draaien zonder de inzet van apothekersassistenten. Ze verdienen respect, erkenning en een eerlijk loon,” stelde hij. Het blijft nu afwachten of de minister gehoor geeft aan deze oproep en stappen onderneemt.
Het protest toont aan hoe groot de onvrede in de sector is en onderstreept de urgentie van een oplossing. Apothekersassistenten maken duidelijk dat ze niet langer genoegen nemen met loze beloftes en minimale verbeteringen.