De coalitiepartijen NSC, PVV en BBB hebben een nederlaag geleden in hun poging om de limiet voor contante betalingen te verhogen van 3000 naar 10.000 euro. Het voorstel van NSC-Kamerlid Agnes Joseph kreeg net niet genoeg stemmen om aangenomen te worden. Daarmee blijft de door het kabinet voorgestelde limiet van 3000 euro voorlopig van kracht, ondanks verzet binnen de coalitie.
Strijd over limiet voor contante betalingen
NSC-Kamerlid Agnes Joseph had gehoopt het kabinetsvoorstel nog te kunnen wijzigen. Het kabinet wil namelijk, in het kader van de aanpak tegen witwassen, een grens van 3000 euro invoeren voor contante betalingen bij de aankoop van producten.
Dit bedrag schoot bij NSC echter in het verkeerde keelgat. Joseph stelde dat het limietbedrag onterecht het beeld creëert dat contant geld verdacht is. Volgens haar is cash nog steeds een legitiem betaalmiddel, en daarom stelde ze voor om de grens te verhogen naar 10.000 euro.
Ondanks deze pleidooi wist Joseph alleen de steun van de coalitiepartijen PVV en BBB te krijgen. Andere partijen zoals Denk, FvD, SGP en JA21 stemden ook voor het voorstel, maar dat bleek niet genoeg. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich uiteindelijk achter het kabinetsplan om de limiet van 3000 euro te handhaven.
Kabinet houdt voet bij stuk
Het voorstel van Joseph en de steun vanuit diverse partijen maakte duidelijk dat er binnen de Kamer verdeeldheid bestaat over het kabinetsplan. Toch bleef de meerderheid vasthouden aan het idee dat een lagere limiet noodzakelijk is om witwassen tegen te gaan.
De limiet van 3000 euro geldt specifiek voor contante betalingen bij de aanschaf van producten, en is bedoeld om criminelen te ontmoedigen grote sommen geld via deze weg te verplaatsen.
Hoewel NSC, PVV en BBB de verhoging van de limiet naar 10.000 euro als een logische stap zagen, vond het kabinet dit onverantwoord. Volgens hen zou dit het witwassen van illegaal verkregen geld in de hand werken. Hierdoor bleef de grens van 3000 euro overeind, tot teleurstelling van de tegenstanders van deze maatregel.
Uitzondering voor dienstverlening
Een belangrijk punt in het wetsvoorstel is dat de limiet van 3000 euro alleen van toepassing is op de aanschaf van producten. Voor diensten geldt deze grens niet. Dit betekent dat bijvoorbeeld grote contante betalingen voor diensten zoals aannemerswerk of adviesverlening buiten de regeling vallen.
Het kabinet heeft ervoor gekozen om de wet enkel op producten te richten om handhaving beter uitvoerbaar te maken en de meest risicovolle betalingen aan te pakken.
Joseph en haar medestanders vinden dit onderscheid onlogisch. Zij stellen dat dit het witwassen niet effectief genoeg bestrijdt, omdat ook bij dienstverlening grote contante bedragen kunnen worden verplaatst. Toch kreeg dit bezwaar onvoldoende steun in de Kamer, waardoor de wet nu door kan gaan in de huidige vorm.
Het debat over de limiet op contante betalingen lijkt voorlopig afgerond, maar het onderwerp zal in de toekomst waarschijnlijk opnieuw ter tafel komen. De vraag blijft of de grens van 3000 euro voldoende is om witwassen effectief te bestrijden, of dat een heroverweging nodig is.
Plaats een reactie