De VN-top in New York was dinsdag het toneel voor de laatste toespraak van de Amerikaanse president Joe Biden. Zijn woorden werden met gemengde reacties ontvangen, vooral gezien de verslechterende situatie in het Midden-Oosten.
Terwijl de escalatie in Libanon aanhoudt en het conflict tussen Israël en Hamas al bijna een jaar voortduurt, riep Biden op tot een diplomatieke oplossing en beëindiging van het geweld. De oproep van de president kreeg echter weinig enthousiaste reacties.
Laatste VN-toespraak
Tijdens zijn toespraak benadrukte Biden dat een bredere oorlog niemand zal helpen. In plaats van een harde positie in te nemen, sprak hij in algemene termen en drong hij aan op dialoog en diplomatie.
“Een bredere oorlog is in niemands belang,” verklaarde hij, terwijl hij benadrukte dat de Verenigde Staten hard werken aan een diplomatieke uitweg. De oproep leverde slechts een bescheiden applaus op van de aanwezige wereldleiders.
De gespannen situatie in Gaza speelde een belangrijke rol in Bidens toespraak. De president riep op tot een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen. Eerder presenteerden de VS, Egypte en Qatar een voorstel voor een wapenstilstand. Dit voorstel heeft echter nog geen doorbraak bereikt. Ondanks de inspanningen van deze landen lijkt het initiatief voorlopig vast te lopen.
Beperkte impact
De lauwe ontvangst van Bidens toespraak wordt deels verklaard door zijn verminderde politieke relevantie. Veel analisten zien Biden als een aflopende zaak. Dit komt vooral doordat hij zich, na interne onrust binnen zijn partij, heeft teruggetrokken uit de presidentsverkiezingen van 2024.
Het is waarschijnlijk dat dit de laatste keer is dat hij als president op een internationaal podium zal spreken. Biden gebruikte zijn laatste toespraak dan ook om enkele van zijn prestaties op het gebied van buitenlands beleid te benadrukken.
Hij prees zichzelf voor het beëindigen van de militaire aanwezigheid van de VS in Afghanistan, het langstlopende conflict waarin de VS sinds de Vietnamoorlog verwikkeld was.
Hoewel zijn beslissing om de Amerikaanse troepen terug te trekken destijds werd geprezen, verliep de operatie chaotisch. Dertien Amerikaanse militairen kwamen om het leven, en miljarden dollars aan militaire uitrusting vielen in handen van de Taliban.
Bidens buitenlandse beleid
Het buitenlands beleid van de Biden-administratie staat onder zware kritiek. Naast de problematische terugtrekking uit Afghanistan, vond de Russische invasie van Oekraïne plaats tijdens zijn presidentschap.
Ook de groeiende dreiging van China tegenover Taiwan en de oorlog in Israël, waarbij Hamas, Hezbollah en de Houthi’s – allemaal bondgenoten van Iran – betrokken zijn, werpen schaduwen over zijn buitenlandse beleid.
Specifiek de Amerikaanse houding tegenover Iran blijft een bron van controverse. Nadat Donald Trump in 2018 uit de nucleaire deal stapte, koos Biden voor een meer gematigde koers ten opzichte van Teheran.
Dit leidde tot het vrijgeven van bevroren Iraanse tegoeden, een beslissing die door critici wordt gezien als het aanmoedigen van Iran om agressief op te treden in de regio. De betrokkenheid van Iran bij conflicten via haar bondgenoten Hamas en Hezbollah blijft een heet hangijzer in het Amerikaanse beleid.
Persoonlijke boodschap
Aan het einde van zijn speech nam Biden de tijd om een persoonlijke boodschap aan de wereldleiders te richten. Hij benadrukte dat dit zijn laatste toespraak voor de Verenigde Naties was.
Daarbij gaf hij aan dat sommige dingen belangrijker zijn dan het vasthouden aan macht. “We zijn hier om het volk te dienen, niet andersom,” zei hij. Deze woorden zorgden uiteindelijk voor een warm applaus van het aanwezige publiek.
Plaats een reactie